Її люблять, її чекають, про неї згадують в солодких снах, мріють повернути її, як дитинство ... Скажіть, як її звуть? Сирна запіканка!
Дивно, але факт: сирну запіканку, як в дитячому садку, люблять всі діти. Навіть ті, хто на дух не переносять сир. Але ж він такий корисний малюкам. І по завіреннях лікарів-дієтологів, всі корисні властивості сиру в улюбленій усіма запіканці відмінно зберігаються.
Скільки маминих сліз було пролито біля духовки, скільки сил, скільки кілограмів сиру і цукру витрачено даремно. «Не така!» - розчаровано вимовляє маля, пробуючи черговий мамин шедевр.
Яка ж вона - «така»? У чому секрет легендарної сирної запіканки, і чому її так складно повторити у домашніх умовах? «Секрет? Який ще секрет? Секрету ніякого немає », - як декламували у одному старому мультфільмі. Все дуже просто.
По-перше, для приготування візьміть найсвіжіші продукти. Причому, краще фермерські, сільські, «бабусині» - у загальному, з перевірених рук. Хороший не "худий» сир, домашні яйця.
По-друге, дотримуйтесь технологію. Якщо сказано: сир перетерти, а не збити блендером - будьте люб'язні. Якщо вказана температура запікання - 180 градусів, не треба старатися і намагатися довести до 200. Вас навряд чи влаштує почорніла скоринка і пригоріла нижній шар. Ізюм, який слід додавати в запіканку за класичним рецептом, необхідно запарити на пару хвилин в гарячій воді. Увага! На пару хвилин - і не більше. Інакше з сушений виноград перетвориться в солодкувату кашу. Знаючі люди радять залити родзинки не водою, а міцної чайної заварки.
По-третє, нам всім потрібна ніжність. Як в прямому, так і переносному сенсі. Ніжна запіканка з гладкою текстурою виходить, якщо замість борошна додати при приготуванні манку. Причому справжні дитсадкові кухаря радять класти не крупу, а приготовлену манну кашку. Тоді запіканка буде просто танути в роті.
І нарешті - з рецептом можна легко перемудрувати. Замінити родзинки на сушену журавлину, додати шоколадної крихти, варення, ложку рому і т.д. Не перестарайтеся! Вся принадність дітсадовською запіканки в простоті та виключної збалансованості смаку - всіх його складових.
Сир - 1 кілограм
200 г цукрового піску
4 яйця (краще домашніх)
Манка - 200 г + 100 г молока
1 пакетик розпушувача
100 грамів родзинок
Півпачки вершкового масла (попередньо вийняти з холодильника)
Ванілін - на кінчику ножа
Чверть чайної ложки солі
Спочатку необхідно перетерти сир через сито. Потім розтираємо яйця з цукром і сиром. Паралельно заливаємо манку молоком і залишаємо набухати. (В ідеалі - зваріть із зазначеного обсягу манки кашу і вмішати в сирну масу. Але це пункт для відмінниць). Розм'якшене вершкове масло ввести в сирно-яєчну суміш і збити. Додати манку, добре перемішати. Додати сіль, родзинки, ванілін, гарненько вимішати все ще раз. Форму для запікання змастити маслом і посипати панірувальними сухарями. Акуратно викласти сирну масу. Запікати при температурі 180 градусів. Смачного!
Опубліковано: 26.02.2018